Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Κύλιση τροχού.

Ένας τροχός ακτίνας R=0,5m, κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει σε οριζόντιο επίπεδο με σταθερή επιτάχυνση 2m/s2 ξεκινώντας από την ηρεμία. Μετά από χρονικό διάστημα t=5s, να βρείτε:
i)   Την ταχύτητα του κέντρου μάζας του τροχού Ο.
ii)  Την γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του τροχού.
iii) Τη ταχύτητα και την οριζόντια επιτάχυνση του σημείου επαφής του τροχού με το έδαφος, σημείο Α, καθώς και του αντιδιαμετρικού του σημείου Β.

8 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ είπε...

Για τον υπολογισμό της επιτάχυνσης στα σημεία Α και Β δεν πρέπει να συμπεριλάβουμε και την κεντρομόλο επιτάχυνση; Ευχαριστώ!

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Νίκο αν ζητάγαμε την επιτάχυνση θα ήταν μέσα και η κεντρομόλος. Το ερώτημα αυτό όμως ζητάει μόνο την οριζόντια επιτάχυνση, οπότε δεν ασχολούμεθα με την κεντρομόλο επιτάχυνση.

Ανώνυμος είπε...

μηπως μπορειτε σας παρακαλω να μου πειτε ποιες δυναμεις και ροπες εμφανιζονται σε ενα ποδηλατο κατα την εκκινηση , την ομαλη του κινηση
και κατα την επιβραδυνση του; ευχαριστω

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Εκτός από το βάρος και την κάθετη αντίδραση, η ΤΡΙΒΗ κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση. Εκτός αυτών και η ροπή που ασκείται από τα πετάλια.

Ανώνυμος είπε...

εστω δηλαδη ενα ποδηλατο ακινητο που θα κινηθει προς τα δεξια. η ροπή απο τα πεταλια κινει τις ροδες δεξιοστροφα και η στατικη τριβη στο κατω σημειο ειναι προς τα δεξια ; η οποια ευθυνεται και για τη μεταφορικη επιταχυνση; Οταν κινειται ομαλα δεν εμφανιζεται καμια τριβη; και στην επιβραδυνση; η τριβη εμφανιζεται προς τα αριστερα; συγνωμη που επιμενω αλλα θα ηθελα να ξερω κατι μ
που σχετιζεται αμεσα με τη καθημερινότητα. εαν μπορουσατε να με διαφωτισετε λιγο πανω σε αυτο το θεμα.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Είναι ακίνητο. Στρέφοντας το πεντάλ, τείνουμε να περιστρέψουμε τη ρόδα, οπότε αναπτύσσεται στατική τριβή προς τα δεξιά (μπρος), οπότε το ποδήλατο επιταχύνεται προς τα δεξιά. Στο φρενάρισμα, μειώνουμε τη γωνιακή ταχύτητα περιστροφής της ρόδας και τότε αναπτύσσεται τριβή, στατική, προς τα πίσω που επιβραδύνει όλο το ποδήλατο.

Ανώνυμος είπε...

Να σας θεσω λιγο συγκεντρωτικα τα ερωτηματα μου: 1. Η ροπη της τριβης μαζι με τη ροπη στα πεταλια επιταχυνουν η επιβραδυνουν στροφικα τις ροδες και η στατικη τριβη ειναι η μονη δυναμη που επιταχυνει η επιβραδυνει γραμμικα το ποδηλατο;
2. Οταν κινειται ομαλα αφου ω =σταθ και αφου υcm= σταθ σημαινει οτιδεν εμφανιζεται καθολου ροπη απο τη στατικη τριβη μιας και Τσ=0; ευχαριστω και παλι

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Σωστά!