Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ζητήματα που προκαλούν .... οι τριβές.

Η αφορμή δόθηκε με τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις...
Από τον συνάδελφο Σταύρο Πρωτογεράκη έλαβα μια μελέτη για τα ζητήματα ...που προκαλούν οι τριβές. Τον ευχαριστώ και από την θέση αυτήν. Δείτε την.


Μπορείτε να δείτε το αρχείο και σε pdf

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με τις αναρτήσεις του κ. Μάργαρη και του κ. Πρωτογεράκη φωτίστηκε επαρκώς ένα δύσκολο θέμα που ταλαιπωρεί καθηγητές και μαθητές.

Eυχαριστώ πολύ και τους δύο για το κόπο που έκαναν.

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΤΑΤΙΚΗ ΤΡΙΒΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΥΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΤΡΙΒΗΣ

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Δεν θα συμφωνούσα.
Η Τριβή οφείλεται στις διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των τριβομένων επιφανειών. Η αδράνεια είναι ιδιότητα της ύλης ανεξάρτητη της κίνησης ή μη κίνησης, της ύπαρξης ή όχι ασκούμενης δύναμης, της κίνησης σε επαφή με κάποια επιφάνεια ή όχι, του αν οι επιφάνειες είναι λείες ή μη.
Αλλά επίσης το θέμα θεωρώ ότι είναι περισσότερο πολύπλοκο και δεν νομίζω ότι μόνο με την επίκληση της αδράνειας, μπορούν οι μαθητές να βρίσκουν τη φορά της τριβής.

Asimakopoulos είπε...

Όταν ψάχνουμε να βρούμε την φορά της Τs σε τροχό που κυλάει χωρίς να ολισθαίνει, και
η Τs δεν είναι ούτε η μοναδική αιτία της περιστροφικής ούτε η μοναδική αιτία της μεταφορικής κίνησης θα πρέπει να βρίσκουμε τις επιταχύνσεις του αγρ και αcm χωρίς την παρουσία της Τs και η Τs θα έχει την φορά της μικρότερης από αυτές.

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ "ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ", ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ

fraggyy είπε...

Συμφωνώ με τον κύριο Ασημακόπουλο..Η τριβή έτσι αντιμετωπίζεται ώς αποτέλεσμα στην αιτία που την προκαλεί..Αντιστέκεται στην τάση για σχετική κίνηση μεταξύ δύο επιφανειών...