Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΓΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΤΡΙΒΗΣ .

Από τον φίλο και συνάδελφο Θοδωρή Παπασγουρίδη πήρα μια μελέτη για το έργο της στατικής τριβής και το έργο της τριβής ολίσθησης. Να τον ευχαριστήσω για την προσφορά του αυτή και από εδώ. Την μελέτη αυτή, την κόβω σε δυό χωριστά μέρη. Και πρώτα για την στατική τριβή..
Και πριν δώσω την εκφώνηση του προβλήματος, λέω να αρχίσουμε ανάποδα. Διαβάστε πρώτα ένα συμπέρασμα. Σκεφτείτε το πρώτα και μετά μπορείτε να δείτε την αναλυτική μελέτη…

Νομίζω ότι η φράση: « η στατική τριβή κατά τη διάρκεια της κύλισης χωρίς ολίσθηση δεν παράγει έργο, διότι το σημείο επαφής σώματος δαπέδου έχει μηδενική ταχύτητα οπότε δε μετατοπίζεται το σημείο εφαρμογής της» παραπλανά. Η στατική τριβή επιβραδύνει τη μεταφορική κίνηση και επιταχύνει την περιστροφική. Ενεργειακά η απώλεια κινητικής μεταφορικής λόγω του έργου της στατικής τριβής, μετατρέπεται σε κινητική περιστροφής μέσω του έργου της ροπής της τριβής. Άρα η φράση η στατική τριβή δεν παράγει έργο, δεν λέει όλη την αλήθεια. Επειδή τα έργα της στατικής τριβής στη μεταφορική και στην περιστροφική κίνηση είναι ίσα κατά απόλυτη τιμή, δεν υπάρχει απώλεια ενέργειας υπό μορφή θερμότητας, παρά μόνο μετατροπή κινητικής μεταφορικής σε κινητική περιστροφικής κίνησης. Αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς στη διατύπωση είναι καλύτερα να λέμε: κατά τη διάρκεια της κύλισης χωρίς ολίσθηση η στατική τριβή δεν προκαλεί απώλεια ενέργειας υπό μορφή θερμότητας, οπότε διατηρείται η μηχανική ενέργεια του στερεού. Μια αντίστοιχη  φραστική ασάφεια υπάρχει στη διατύπωση: «στο σώμα δεν ασκούνται δυνάμεις» για την περίπτωση όπου: ΣF=0.

Δείτε όλη την ανάρτηση: pdf
.
.

.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χίλια ευχαριστώ,με σώσατε..!!!!:)

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το pdf! Με διαφώτισε πάνω σε ένα ζήτημα το οποίο μολονότι έλυνα σωρηδόν ασκήσεις Φυσικής στο λύκειο δε με είχε απασχολήσει ποτέ!