Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Θέματα Παγκύπριων εξετάσεων στη Φυσική 2010

Δείτε τα σημερινά θέματα Φυσικής που μπήκαν στην Κύπρο από εδώ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κ. Μάργαρη. Θα ήθελα να ρωτήσω: Γιατί σε στάσιμο ηχητικό κύμα ο έντονος ήχος αντιστοιχεί σε δεσμό θέσης; Ευχαριστώ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Τα μόρια του μέσου, μπορούμε να φανταστούμε, ότι και από δεξιά και από αριστερά πλησιάζουν το σημείο που έχουμε δεσμό. Συνεπώς στην περιοχή του δεσμού έχουμε μεγαλύτερες μεταβολές στην πίεση (υποπίεση και υπερπίεση). Τα σημεία που αντιστοιχούν σε κοιλίες, δεν εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές πίεσης αφού εκεί όλα τα μόρια, έχοντας την ίδια φάση, κινούνται όλα μαζί, είτε δεξιά, είτε αριστερά

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ένας χαμηλής έντασης ηχητικό στάσιμο κύμα με ένα αντίστοιχο μεγαλύτερης έντασης σε τι διαφέρουν; Στο πρώτο έχουμε μικρότερες μεταβολές της πίεσης; Ευχαριστώ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Ακριβώς

Ανώνυμος είπε...

Θα επανέλθω κ.Μάργαρη με ένα ακόμα ερώτημα ( από τα πολλά που έχω). Σε στάσιμο ηχητικό κύμα που δημιουργείται απο σωλήνα με κλειστό το ένα του άκρο η ελάχιστη συχνότητα αντιστοιχεί σε μήκος κύματος ίσο 4L,όπου L το μήκος της αέριας στήλης.Στο ανοιχτό άκρο θα έχουμε κοιλία θέσης άρα δεσμό πίεσης. Δηλαδή σε εκείνη τη θέση ,θεωρητικά τουλάχιστον, δεν θα ακούμε τίποτα; Και αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε δε θα είχαμε ποτέ έντονο ήχο στο ανοιχτό άκρο για αποιοδήποτε λ που ικανοποιεί τη σχέση L=(2K+1)λ/4; Ευχαριστώ και συγνώμη για την επιμονή μου.