Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Συμβολή ή διακρότημα;

Έστω δυο πηγές αρμονικού ήχου στις θέσεις x=0 και x2=6m, ενός ακίνητου συστήματος αναφοράς xΟy, όπως στο σχήμα, όπου στη θέση x1=1m βρίσκεται ακίνητος ο παρατηρητής Α.
Τη στιγμή t=0 οι δυο πηγές αρχίζουν ταυτόχρονα να ταλαντώνονται με εξίσωση:
y= A∙ημ340πt  (μονάδες στο S.Ι.)
οπότε παράγονται δύο ήχοι που διαδίδονται στη διεύθυνση x, με ταχύτητα υ=340m/s.
(Στα παρακάτω, θα αντιμετωπίσουμε τον ήχο με τις γνωστές εξισώσεις όπως και στα εγκάρσια κύματα, αφού μας είναι πιο οικεία τα πράγματα, παρότι στα διαμήκη τα πράγματα είναι μάλλον αντίστροφα, αφού αυτό που ενδιαφέρει είναι οι μεταβολές της πίεσης και όχι η απομάκρυνση, με αποτέλεσμα π.χ. στους δεσμούς να έχουμε μέγιστο πλάτος. Μπορείτε να δείτε κάτι σχετικό από εδώ.).
Ποιες είναι οι εξισώσεις των κυμάτων που παράγονται; Από την εξίσωση υ=λ∙f, βρίσκουμε:
Η συνέχεια σε pdf.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παιζει για 3ο doppler και διακρότημα?

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Μαθαίνουμε την ύλη και δεν ψάχνουμε για SoS.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα . Μια ερωτηση για τα ηχητικα κυματα . Δια βασα σε καποιο βιβλιο οτι η ενταση ενος ηχητικου κυματος ειναι αναλογη του τετραγωνου του πλατους της απομακρυνσης y. δηλαδη εαν καταλαβα καλα μεγαλοπλατος ταλαντωσης των μοριων του μεσου διαδοσης( π.χ του αερα )θα σημαινει εντονος ηχος. Στη συμβολη λοιπον δυο ηχητικων κυματων εκει που το πλατος ταλαντωσης ειναι μεγαλυτερο θα ακουμε πιο εντονα και εκει που το πλατος ειναι μικροτερο θα ακουμε λιγοτερο εντονα. ( τουλαχιστον ετσι το καταλαβαινω). Στα στασιμα ηχητικα κυματα ομως εκει που το πλατος ειναι μεγαλο εχω μικρες μεταβολες πιεσης .Αυτο που γνωριζω ειναι οτι ακουμεεντονο ηχο στις κοιλιες της πιεσης αρα στους δεσμους κινησης. Δεν ειναι λιγο αντιφατικο αυτο σε σχεση με οτι σας αναφερω πιο πριν; Τελικα τι πιστευετε οτι συμβαινει; Στο πειραμα με γυαλινο σωληνα και διαπασων οπου πετυχαινουμε στασιμο για συγκεκριμενα μηκη αεριας στηλης οταν ακουγεται εντοννος ηχος σε μας πως εξηγειται; Αφου στο ανοιχτο ακρο εχω δεσμο κινησης απο που ακογεται ο εντονος ηχος; Η στο σωληνα του Kundt; Τελικα οταν λεμε εντονος ηχος τι σημαινει; Εχω διαβασει την αναρτηση σας για τη πιεση των ηχητικων κυματων . (εχω και γω το αντιστοιχο βιβλιο ). Ποια ειναι ηδικη σας αποψη ; Ευχαριστω πολυ

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Μπορείς να διαβάσεις μια ανάρτηση από εδώ:
http://dmargaris2.blogspot.gr/2009/04/blog-post_6599.html
Το έντονο ή όχι του κύματος συνδέεται με την μεγάλη ή όχι μεταβολή στην πίεση και όχι στην απομάκρυνση.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα κ Διονυση. ειμαι συναδελφος σας ( με ¨λιγο¨ περισσοτερες αποριες απο εσας ) και θελω να σας ρωτησω παλι για τα ηχητικα κυματα. Η απορια μου σχετιζεται με το ποτε ακουμε εντονο ηχο και τι τελικα σημαινει αυτο.π.χ στη συμβολη δυο ηχητικων κυματων απο δυο μεγαφωνα οπου το ενα ειναι απεναντι στο αλλο τι συμβαινει ; Συναντιεται πυκνωμα με πυκνωμα και επειδη δημιουργουν δεσμο κίνησης εχω κοιλια πιεσης άρα εντονο ήχο; Στη συμβολη υδατινων κυματων λεμε στα παιδια οτι στην ενισχυση εχουμε ορος με ορος η κοιλαδα με κοιλαδα αρα μεγιστο πλατος Στα ηχητικα ; και εαν τα δυο μεγαφωνα σχηματιζουν τυχαια γωνια ; αν μπορειτε να με βοηθησετε να τα ξεδιαλυνω . Σας ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Συμφωνώ για τα ηχητικά. Όταν συναντιέται πύκνωμα με πύκνωμα, δεν θα έχουμε διπλάσια υπερπίεση (ή και υποπίεση στο αραίωμα);
Μα όταν συμβαίνει το ένα συμβαίνει και το άλλο. Σε μια στιγμή έχουμε υπερπίεση 2Δp και αμέσως μετά (σε χρόνο Τ/2) υποπίεση 2Δp. Αυτό σημαίνει ενίσχυση.
Το ίδιο δεν συμβαίνει και στα υδάτινα; Όταν λέμε ότι έχουμε ενίσχυση τι εννοούμε;
Το σημείο αυτό ταλαντώνεται με πλάτος 2Α.
Αλλά η απομάκρυνση τι τιμές παίρνει; Από -2Α, μέχρι και 2Α.
Και αν σχηματίζουν γωνία; Ξανά το ίδιο έχουμε. Όπως κα στην επιφανειακή συμβολή. Δεν έχουμε ενίσχυση ή απόσβεση μόνο στην ευθεία που ενώνει τις δυο πηγές, αλλά σε όλη την επιφάνεια.