Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ας δούμε κάτι ακόμη σε μια εξαναγκασμένη…

Μια παραλλαγή της προηγούμενης ανάρτησης «Ας δούμε καιμια εξαναγκασμένη».
 
Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε λείο οριζόντιο επίπεδο, δεμένο στο άκρο ελατηρίου, σταθεράς k=180Ν/m. Ασκούμε πάνω του μια περιοδική οριζόντια δύναμη, υποχρεώνοντάς το να εκτελέσει εξαναγκασμένη ταλάντωση, όπου η δύναμη απόσβεσης είναι της μορφής Fαπ=-bυ. Μόλις σταματήσουν τα μεταβατικά φαινόμενα, το σώμα ταλαντώνεται με σταθερό πλάτος Α=0,2m. Θεωρώντας  t=0 κάποια στιγμή, που το σώμα περνά από τη θέση ισορροπίας του κινούμενο προς τη θετική κατεύθυνση, βρίσκουμε ότι η εξωτερική δύναμη παρέχεται από την εξίσωση:
Fεξ=Fmαx·ημ(10t+3π/4)  (S.Ι.)
Να βρεθούν:
i)  το πλάτος της εξωτερικής δύναμης Fmαx
ii) η σταθερά απόσβεσης b.


ή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας Κ.Μαργαρη. Ειμαι φυσικος και εργαζομαι στη Κυπρο. Στο εργαστηριο εκτελωντας το πειραμα του συντονισμου σε κατακορυφο ελατηριο μεσω η γραφικη παρασταση y-t ειχε τη μορφη σχεδον διακροτηματος. Μηπως θα μπορουσατε να με βοηθησετε λίγο ; Αυτο συνεβαινε γιαμ καθε συχνότητα του διεγερτη. Ο διεγερτης ειναι ειδικο εμβολο το οποιο μεσω γεννητριας συχνοτητων τιθεται σε ταλαντωση η οποια μεταδιδεται απευθειας στο κατακορυφο ελατηριο. Ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Αγαπητέ φίλε, τι να σου απαντήσω τώρα;
Το πείραμα αυτό, είναι από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να γίνει...
Το είχαμε συζητήσεις στο δίκτυο εδώ.
http://ylikonet.gr/forum/topics/1-27-22?groupUrl=themata&groupId=3647795%3AGroup%3A5901&id=3647795%3ATopic%3A256970&page=1#comments
Αν έχεις "πολύ χρόνο"!!! μπορείς να διαβάσεις τις θέσεις που έχουν κατατεθεί.