Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Πόσες ισορροπίες έχουμε;

Μια ομογενής ράβδος κρέμεται δεμένη στο ένα της άκρο με νήμα, ενώ με το άλλο της άκρο ακουμπά σε κατακόρυφο τοίχο. Στα σχήματα βλέπετε τρεις διαφορετικές εκδοχές ισορροπίας.
i)  Να εξετάσετε σε ποια ή ποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις η ράβδος μπορεί να ισορροπεί.
ii)  Να εξετάσετε αν η ισορροπία αυτή μπορεί να συμβεί σε λείο τοίχο ή αν απαιτείται η ύπαρξη τριβής μεταξύ τοίχου και ράβδου για να υπάρξει ισορροπία.
ή


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Διονύση καλημέρα. Είμαι συνάδελφός σας και θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάποια ερωτήματα για το κεφάλαιο αυτό. Αρχικά ήθελα να ρωτήσω εάν το θεώρημα των ροπών ισχύει για παράλληλες δυνάμεις ή όχι. ( Διάβασα σε κάποιο βιβλίο ότι δεν ισχύει π.χ ζεύγος δυνάμεων)
Η δεύτερη απορία μου είναι στην ισορροπία στερεού.
Το σχολικό βιβλίο αναφέρει<< Ένα ελεύθερο στερεό, όμως, μπορεί να εκτελέσει και μεταφορική και στροφική κίνηση. Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα είναι μηδέν το σώμα δε θα εκτελέσει μεταφορική κίνηση. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι δε θα στραφεί. Αν υπάρχουν ροπές το σώμα θα στραφεί. Όταν η συνισταμένη δύναμη είναι μηδέν, αν υπάρχουν ροπές, αυτές θα οφείλονται σε ζεύγη δυνάμεων. Η ροπή ζεύγους, όμως, είναι ίδια ως προς όλα τα σημεία. Επομένως, για να μη στραφεί το σώμα θα πρέπει η συνισταμένη ροπή να είναι μηδέν ως προς ένα οποιοδήποτε σημείο (τότε θα είναι μηδέν και ως προς κάθε άλλο). Δηλαδή στις ασκήσεις ισορροπίας όπου απαιτούμε ΣΜ=0 ως προς οποιοδήποτε σημείο οι δυνάμεις που ασκούνται αποτελούν ζεύγη δυνάμεων; Εννοώ για π.χ ότι σε μια ράβδο που ισορροπεί οριζόντια μέσω δύο κατακόρυφων νημάτων ποια είναι τα ζεύγη δυνάμεων που αλληλοαναιρούνται; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων .

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Γιατί δεν βάζεις τ ερωτήματα στο φόρουμ του δικτύου:
www.ylikonet.gr;